Hur många skadliga kemikalier har du på en meters avstånd just nu?

Tröjan du har på dig, datorn du läser det här på, stolen du sitter i – allt innehåller kemikalier, och många är skadliga för både dig och naturen.

Skadliga kemikalier finns i de mest alldagliga prylar du kan tänka dig, såna som du har omkring dig varje dag. Faktum är att den globala kemikalieindustrin är en av världens största industrier sett till omsättning, men det är relativt okänt eftersom det de tillverkar är osynligt.

 

Så där sitter du, omgiven av skadliga kemikalier – hur blev det så?

Skadliga kemikalier tillsätts under tillverkning för att ge material särskilda egenskaper.

Ett bra exempel är vattenavvisande jackor. Regnjackan stöter bort vatten för att tillverkaren har tillsatt syntetiska kemikalier till tyget. De allra vanligaste kallas PFAS. Samma typ av kemikalier används också i teflonstekpannor (för att mat inte ska fastna), i smink (för att sminket ska bli jämnare) och i pizzakartonger (för att pappret inte ska suga upp fukt och trasas sönder).

PFAS är mycket användbara sett till funktionen de ger ­– men de är tyvärr också cancerframkallande och påverkar förmågan att få barn.

I våra filmer visar vi exempel på prylar som ofta innehåller skadliga kemikalier

Dockan

För att viss plast – i till exempel plastdockor – ska bli mjukare tillsätts mjukgörare. De allra vanligaste plastmjukgörarna kallas ftalater. Ftalater påverkar manligt könshormon och har kopplats till astma hos barn.

Hörlurarna

För att försvåra att hörlurar och annan teknik ska börja brinna tillsätts flamskyddsmedel. En av de vanligaste är halogenerade flamskyddsmedel, som  är cancerframkallande och kan försämra förmågan att få barn.

Sminket

PFAS är en vanlig ingrediens i smink, där det används för att sminket ska hålla och bli lättare att jämna ut. Denna cancerframkallande grupp kemikalier består av över 4000 olika kemikalier som alla liknar varandra i effekten och skadorna de ger.

Listan på alla prylar och områden där skadliga kemikalier används kan göras mycket längre.

För bara några år sen menade många att de skadliga kemikalierna bara var en liten del av den totala mängden kemikalier som används. Men enligt EU:s egen statistik är över 70 procent av alla kemikalier som används i EU skadliga. Då räknas dessutom bara de som enligt lag klassas som skadliga, inte de tusentals fler som är helt lagliga att använda fastän de är skadliga, som till exempel PFAS.

 

Men jag känner ingen som blivit sjuk av kemikalier.

Nej, inte vi heller. Det är inte så det fungerar. Istället är det en smygande förändring över tid som oroar forskare och andra experter. Visste du till exempel att män i västvärlden bara producerar hälften så många spermier som de gjorde för 40 år sedan? Eller att flickor kommer i puberteten allt tidigare vilket ökar risken för bland annat bröstcancer? I båda dessa fall ser forskare en stark koppling till just kemikalier. Cancer, diabetes, kognitiva funktionsnedsättningar och allergi är ytterligare exempel som kan kopplas till vår ökade kemikalieanvändning.

 

Därför jobbar vi på ChemSec för att företag ska sluta använda skadliga kemikalier i sina produkter.

Vi jobbar för att varenda produkt i varenda affär ska vara okej ur ett kemikalieperspektiv. Du som kund ska inte behöva tänka på det här. Du ska inte behöva utbilda dig till kemikalieexpert och gå igenom spaltmeter med innehållsförteckningar varenda gång du handlar. Du ska kunna lita på att grejerna du köper är säkra för dig och din familj.

Därför arbetar vi med att förbättra Europas kemikalielagar och driva på företag att byta ut sina skadliga kemikalier mot säkra alternativ.

Det gör vi genom att delta i en mängd olika politiska möten runtom i Europa och världen. Möten det aldrig skrivs om men som spelar stor roll för vilka kemikalier som till slut används i prylarna du köper. På dessa möten företräder vi dig, din familj, dina vänner och vår planet.

Vi har faktiskt gjort ett rätt bra jobb hittills. Vår ”svarta lista” för kemikalier – SIN List – är en välanvänd standard för tillverkande företag över hela världen, och med Marketplace har vi skapat en mötesplats för företag som vill byta ut skadliga kemikalier mot säkra alternativ.

ChemSec är en icke-vinstdrivande organisation vilket betyder att alla våra pengar går till vårt arbete. Pengarna kommer från olika ideella stiftelser runtom i världen, donationer, andra miljöorganisationer och Sveriges regering. Vi tar inte emot pengar från företagen vi jobbar med för det är viktigt för oss att vara oberoende.

Vill du bidra till vårt arbete? I boxen nedan kan du välja valfri summa – alla bidrag är välkomna.

Tack för din tid!

Vill du veta mer om skadliga kemikalier?